dinsdag 13 februari 2018
Nieuwe hoofdattractie voor Heineken Experience
Het hart van de Heineken Experience Amsterdam is een spectaculaire, nieuwe attractie rijker. De laatste innovaties in ruimtelijke storytelling hebben er een plek in gekregen. Bovendien is de capaciteit vergroot, waarmee een belangrijke wens van Heineken in vervulling is gegaan; de stroom van bijna 1 miljoen bezoekers per jaar wordt vloeiender door de Amsterdamse experience geleid en de wachttijden zijn korter geworden.

NorthernLight verwierf de prestigieuze opdracht met een indrukwekkend concept en bedacht het complete ruimtelijke en visuele ontwerp voor de brand experience ‘Brew You Ride’. In deze audiovisuele reis ervaar je Heineken in vijf etappes: vanaf het brouw- en bottelproces tot aan het wereldwijd genieten van een biertje met je vrienden.

Heijmerink Wagemakers kreeg rond de zomer in 2017 opdracht voor het projectmanagement over de technische ontwikkeling van het ontwerp en ook voor de realisatie ervan. Bovendien waren wij verantwoordelijk voor de coördinatie van de bouwkundige, werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties. Het integreren van de vele verschillende disciplines en de realisatie ervan binnen een halfjaar, vormde voor ons een mooie uitdaging.
De 'Brew You Ride' is sinds 22 januari 2018 geopend voor publiek. 
donderdag 7 december 2017
Activeitenruimtes voor Prinses Maxima Centrum
Van het Prinses Maxima Centrum (PMC) Utrecht en ontwerpbureau MMEK’ kregen we de mooie opdracht om de door MMEK’ ontworpen ‘activiteitenruimtes’ voor het PMC verder uit te ontwikkelen en realiseren. Het PMC is een nieuw kinderziekenhuis waar vanaf mei 2018 de meest complexe zorg voor kinderen met kanker zal gaan plaatsvinden.

Hoofddoel van de ABO-ruimtes (ABO staat voor ‘algemeen bewegingsoppervlak’) in het PMC is om de toekomstige, jonge patiënten uit te nodigen tot activiteit: beweging draagt immers bij aan een beter en sneller herstel. Het zijn plekken waar kinderen van elke leeftijd kunnen spelen, bewegen, ontdekken, leren én ontmoeten.
MMEK’ is al enkele jaren betrokken bij het vertalen van de ontwikkelingsgerichte zorg binnen het PMC naar een concreet concept. Hun ontwerp voor het totale interieur en de meer specifieke ABO-ruimtes is inmiddels een feit; rijk geschakeerd, speels, voorzien van meer dan veertig exhibits en zodoende erg uitdagend!
Het spelaanbod bestaat uit allerlei objecten, variërend van een mechatronisch bedienbare bouwkraan tot een balancerende toren van Pisa. Van klauterplekken tot chill-banken, die zijn voorzien van een grote diversiteit aan digitale snufjes.
Naast deze speelruimtes die voor alle patiënten toegankelijk zijn, is er het Science Discovery Center. Hier krijgen kinderen - onder begeleiding van een pedagogisch medewerker en voorafgaand aan de behandelingen die zij moeten ondergaan - spelenderwijs een beeld van hun ziekte en wat daartegen te doen is. In een lab-omgeving kunnen zij zelf allerlei proefjes doen en er staat ‘dummy’-behandelapparatuur, zoals bijvoorbeeld een MRI-scan. Hierin kunnen zij laagdrempelig ervaren hoe het is om straks in een echte scan te liggen.

Met name de speciale doelgroep maakt dit project voor ons heel bijzonder; de betrokkenheid bij de wereld van deze kwetsbare kinderen én de bijbehorende voorwaarde dat alles wat we er gaan realiseren aan een strak programma van eisen moet voldoen. Hygiëne staat voorop; de kinderen zijn buitengewoon vatbaar voor bacteriën. Bij de uitwerking van het technisch ontwerp gaat onze aandacht daarom – nóg nadrukkelijker dan anders – uit naar de perfecte vorm en materiaalkeuze. Objecten hebben zo min mogelijk randjes en de oppervlakken zijn zo glad mogelijk; alles moet immers makkelijk te desinfecteren zijn.
De intensieve design-sessies met MMEK’ hebben we inmiddels afgerond. Momenteel zijn we druk doende met de technische uitwerking van alle objecten. Begin 2018 starten we met de productie.


 
vrijdag 24 november 2017
Fietshangars richting Rotterdam
Deze week gingen weer vijftien Fietshangars de weg op. Bestemming: Rotterdam. Naast ons specialistische maatwerk voor musea, merken en andere opdrachtgevers, produceert en distribueert ons bedrijf al ruim 20 jaar deze unieke fietsenstalling die (inbraak-proof!) ruimte biedt voor vijf fietsen.

Na het plaatsen van twee prototypes voor een pilot in Utrecht (rond 1995) - bleek hoe betrouwbaar het ontwerp is. Dat maakte dat de Fietshangar eind jaren '90 al snel furore maakte. In de gemeente Rotterdam kwam de vraag vanuit de bewoners op gang. Actiegroep Het Nieuwe Westen nam het initiatief om zes Fietshangars te laten plaatsen in de Rochussenstraat en de Breitnerstraat. Ze staan er nog steeds. De gemeente schafte ze aan en verhuurde de fietsplaatsen aan bewoners. Sindsdien is deze aanpak volledig ingeburgerd en staan er alleen al in Rotterdam circa 750 Fietshangars.
Na Rotterdam volgden Amstelveen, Amsterdam, Nijmegen, Sittard, Schiedam, Utrecht, Vlaardingen, Woerden en - over de grens - België, Duitsland, Tsjechië en Engeland.

De Fietshangar werd in 1994 bedacht door industrieel ontwerper Jelle Zijlstra. Heijmerink Wagemakers heeft in die tijd het ontwerp tot in detail geëngineerd en geoptimaliseerd. In 2010 hebben we het design nog verder verfijnd en kan de hangar flatpack worden vervoerd om ter plaatse geassembleerd te worden.
In ‘Dutch Design van de 20ste eeuw’ heeft de fietstrommel een officiële plek verworven tussen 350 andere, vermaarde objecten, die in de vorige eeuw het gezicht van Nederland mee bepaalden. De Fietshangar doet dat ook in de 21ste eeuw onverminderd! 
maandag 13 november 2017
Bright Ideas hub hervat z'n tour
Na een korte break is de Bright Ideas hub uit de zomerstalling gehaald. In oktober startte z’n tweede tournee bij het Generation Discoverfestival in Den Haag. Inmiddels trekt de futuristische koepel weer door het land.

Tot 23 november staat de Bright Ideas hub op het Sparktechlab in Weert. In de kanariegele dome beleven de kinderen een interactief en educatief programma rondom wetenschap en techniek. Dik een uur worden ze aan het denken gezet over uitdagingen van de toekomst. Opdrachtgever Shell beoogt met het Generation Discover-programma (waarvan de hub onderdeel uit maakt) de belangstelling van kinderen te prikkelen voor techniek en duurzaamheid. Aan het enthousiasme van de kinderen zal het niet liggen: die zitten vol slimme ideeën!
Heijmerink Wagemakers ontwikkelde en realiseerde het ontwerp van Northernlight voor de Bright Ideas hub, die eerder dit jaar al vijf steden aandeed. De vergunningen, het transport naar en van de locaties en de complete op- en afbouw nemen we ook de komende maanden weer voor onze rekening. Wageningen is de volgende plaats waar de hub zal neerstrijken.


 
maandag 16 oktober 2017
Herinrichting FOMU
De tentoonstellingsruimte, de bibliotheek en de bijbehorende kantoorruimte op de eerste verdieping van het FOMU zijn toe aan een grondige vernieuwing. De wens is om al deze verschillende functies op een logische manier samen te brengen. Uitnodigend en overzichtelijk.

Het Fotomuseum Antwerpen is hét expertise- en ontmoetingscentrum in Vlaanderen voor actuele en historische fotografie in al z’n vormen. Het museum bevordert de passie voor en de kennis over fotografie bij een breed publiek in Vlaanderen.
Samen met ontwerpstudio Pronk hebben we een pitch uitgebracht voor deze design en build-vraag. Én de opdracht verworven! Pronk schetste een ontwerp dat mooi aansluit bij de (eerder door hen ontworpen) ruimtelijke en visuele beeldtaal van het Fotomuseum.
Inmiddels is het ontwerp in de definitieve fase en gaan we aan de slag met de engineering. Op locatie is ondertussen gestart met de bouwkundige aanpassingen. Naar verwachting leveren we ons werk in februari 2018 op, waarna het museum de vernieuwde ruimtes in gebruik kan nemen. 
maandag 2 oktober 2017
Afscheid van een toffe collega
René gooit het roer om: hij begint een nieuw leven down under!

In zijn functie van all-round ateliermedewerker was René bij ons verantwoordelijk voor het vervaardigen en realiseren van ruimtelijke objecten (prototypen, enkelstuks en series) die deel uitmaakten van de projecten van Heijmerink Wagemakers.
In de 22 jaren bij ons bedrijf heeft hij zich ontwikkeld van een vakbekwaam meubelmaker/interieurbouwer tot allround vakman.
In de loop der tijd bestond het merendeel van zijn werk uit de assemblage en installatie van kwalitatief zeer hoogwaardige, multidisciplinaire objecten (hout, metaal, glas, kunststof etc.), waarbij ook AV-hardware en electro-techniek werd geïntegreerd.
Daarbij werd hij al gedurende de engineeringfase in onze projecten geraadpleegd voor allerlei technische oplossingen.

Natuurlijk gaan we René missen: zijn vakkennis, creativiteit en collegialiteit. Maar tegelijk vinden we zijn emigratie naar Australië een enorm stoere stap, die we met enthousiaste belangstelling zullen blijven volgen! 
zaterdag 23 september 2017
Canon van Nederland geopend!

Vanaf 23 september is in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem de Canon van Nederland te zien: een reis door de geschiedenis van ons land, van hunebed tot heden.
Digitale media worden afgewisseld met authentieke, historische objecten. Spectaculaire 'filmsets' die in elkaar overlopen tonen tien verschillende tijdvakken, opgebouwd uit fragmenten van historische gebouwen en monumenten, waartussen de bezoeker vrij kan rondlopen. De 50 vensters van de Canon van Nederland zijn in deze tien tijdvakken verwerkt. Boven de decors worden op het plafond luchten geprojecteerd zodat de koepel - waarin de presentatie zich bevindt - uit één fascinerend historisch landschap bestaat.

Het Nederlands Openluchtmuseum gaf Heijmerink Wagemakers voorjaar 2016 de opdracht voor de ontwikkeling en realisatie van deze indrukwekkende, permanente tentoonstelling – naar ontwerp van Kossmann.Dejong.
Onze rol van design assist bij de uitwerking van het voorlopig naar het definitief ontwerp en de hele procesorganisatie daaromheen was er een waarbij onze expertise goed tot zijn recht is gekomen.
Ook de ontwikkeling en realisatie van het ontwerp zorgde voor een prettige uitdaging. De inbruikleenverstrekking van waardevolle collectiestukken door het Rijksmuseum maakte dat de flinke hoeveelheid vitrines, die deel uitmaken van het interieurontwerp, aan een complex programma van eisen moeten voldoen. Daarbij zijn ze volledig in het decor geïntegreerd, maar staan ze tegelijk ook allemaal los. Best een opgave voor onze engineers!
Kortom; we zijn er apetrots op dat we onze naam mogen verbinden aan deze spectaculaire tentoonstelling!


 
donderdag 24 augustus 2017
Stadsmuseum Lier in transitie
Het stadsbestuur van Lier - provincie Antwerpen - schreef eind vorig jaar de pitch uit voor het ontwerpen en uitvoeren van een museale invulling voor Stadsmuseum Lier. En die wonnen we - samen met ontwerpstudio Pronk!

Momenteel is ‘Stedelijk Museum Wuyts-Van Campen en Baron Caroly’ nog een traditioneel kunstmuseum, dat de transitie gaat maken naar een stadsmuseum met als kerntaak: het verbinden van mensen. Een toegankelijk museum; betrokken, bewust van zijn maatschappelijke rol.
Het nieuwe museum gaat een afgewogen mix communiceren van de bestaande collectie en gebeurtenissen van vroeger met hedendaagse kunst, verhalen en belevenissen van nu. Om zo niet alleen een grotere doelgroep aan te spreken, maar ook een zo compleet mogelijk beeld weer te geven van de stad Lier, zijn bewoners en zijn sociale netwerken.
Pronk is druk doende de storyline om te zetten in een voorlopig ontwerp. Dit najaar gaan we aan de slag met de vertaling ervan naar een definitief ontwerp, dat zowel technisch als financieel haalbaar is tegen de beste kwaliteit. In de loop van 2018 zetten we het ontwerp om naar de tastbare werkelijkheid.
Wordt vervolgd! 
woensdag 5 juli 2017
Grootste Museum van Nederland opent de deuren
Vanaf 6 juli zijn elf kerken en twee synagogen in Nederland een dag vaker open, aangepast aan meer bezoekers en toegerust met een speciale audiotour. Het Utrechtse Museum Catharijneconvent is de initiatiefnemer.

Doel van het project is dubbel: meer bekendheid van kerkinterieurs en een betere toegankelijkheid ervan. Op grootstemuseum.nl is te lezen om welke synagogen en kerken het gaat. Daaronder vier kerkjes in Groningen, de Cenakelkerk van de Heilig Landstichting, de Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara in Oudenbosch en de synagoge van Enschede.
Het idee voor het Grootste Museum van Nederland ontstond nadat Museum Catharijneconvent in 2016 het boek Kerkinterieurs in Nederland had gepubliceerd, waarin honderd beeldbepalende kerkinterieurs worden belicht. In het buitenland vind je het normaal dat je een kerk binnenloopt. Maar in je eigen land denk je er niet eens aan. Of je wilt het wel doen – en staat dan voor een gesloten deur.

Heijmerink Wagemakers kreeg van Museum Catharijneconvent de design & build-opdracht om de entreegebieden van de elf bij het project betrokken kerken een uniforme uitstraling te geven. Omdat elke kerk een andere entreezone heeft, betekende ‘uniformiteit’ ook elf keer maatwerk. We ontwikkelden en bouwden onder meer multifunctionele inrichtingselementen, zoals inklapbare, verrijdbare balies met uitgiftepunten voor de audiotours.
Loop deze zomer eens een kerk binnen en ontdek de verborgen schatten!


 
woensdag 21 juni 2017
Tientallen vitrines op transport
Kilo’s staal, ladingen veiligheidsglas en dozenvol verlichting zijn de afgelopen maanden in onze werkplaats tot een indrukwekkende hoeveelheid hoogwaardige vitrines verwerkt. Niet één is er hetzelfde.

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de speciale vitrines die we voor de Canon van Nederland technisch ontwikkelden en bouwden. De in bruikleenverstrekking van waardevolle collectiestukken door het Rijksmuseum maakt dat ze aan een complex programma van eisen moeten voldoen. En dat is gelukt.
Het grootste deel van de vitrines is inmiddels bij het Openluchtmuseum in Arnhem afgeleverd en zijn we nu aan het integreren in het decor. Het wordt mooi! Het ruimtelijk ontwerp van Kossmann.Dejong is daarmee zo goed als klaar. De komende maanden krijgt de collectie z’n plek en wordt er proefgedraaid met digitale media.
Intussen vliegt de tijd en vieren we ook nog vakantie. Maar vanaf 23 september is het zo ver en voor iedereen in het Openluchtmuseum te beleven: de complete geschiedenis van ons land van 'hunebed tot heden'! Krijg alvast een indruk via de trailer. 
donderdag 11 mei 2017
Musea Zutphen vanaf 13 mei open voor publiek!
Voormalig stadspaleis Hof van Heeckeren is de nieuwe huisvesting voor het Stedelijk Museum Zutphen, Museum Henriette Polak en de archeologische dienst. Geschiedenis, cultuur, beeldende kunst én actualiteit voortaan samen onder één dak!

De kelder en begane grond van het monumentale Hof van Heeckeren zijn gevuld met de verhalen over het rijke verleden van Zutphen. Van Vikingbelevenis en Middeleeuwse topstukken tot aan de recente geschiedenis. De eerste etage is volledig gewijd aan de prachtige kunstcollectie van Museum Henriette Polak met werk van onder anderen Kees Verwey, Charlotte van Pallandt, Wim Oepts en Arie Schippers.

Heijmerink Wagemakers kreeg de design- en build-opdracht voor de complete tentoonstellingsinrichting van de fuserende musea in Zutphen. De pitch gingen we aan in samenwerking met ontwerpbureau Pronk.
Onze projectmanager Maan het Lam: "De totstandkoming van het nieuwe museum is een pittige uitdaging geweest voor alle betrokken partijen. Twee musea moesten zowel organisatorisch als qua presentatie samenkomen. Voor Pronk uitdagend om een vernieuwend concept neer te zetten, waarin beide collecties tot hun recht komen. De twee musea kregen bovendien een nieuwe, gezamenlijke identiteit/huisstijl.
Voor ons een uitdaging om alle gelederen te sluiten en binnen het bouwteam de lijnen kort te houden. Daarbij alle wensen te realiseren binnen planning, budget én natuurlijk met kwaliteit. Als je bovendien bedenkt dat in het ontwerp voor de kelder tien ton staal is verwerkt, kun je je voorstellen dat ook de realisatie voor ons behoorlijk uitdagend was!".

De feestelijke, besloten opening is op 12 mei 2017 met ondermeer een toespraak door Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum. Vanaf 13 mei zijn gebouw en collecties te bewonderen door het publiek! 
donderdag 30 maart 2017
Arnhem betekenisvolle herinneringsplek rijker
Aan de Rijnkade in Arnhem opent 31 maart 'Airborne at the Bridge': een toeristisch herinneringscentrum met fenomenaal uitzicht op de wereldberoemde John Frostbrug - bekend als 'een brug te ver’.

Op en rond deze brug vond in september 1944 de Slag om Arnhem plaats. Via de indringende verhalen van drie personen die vochten én sneuvelden tijdens deze noodlottige septemberdagen op en rond de brug, kunnen bezoekers zich laten terugvoeren naar de dramatische gebeurtenissen van toen.
Airborne at the Bridge ligt aan de Liberation Route Europe, de internationale herdenkingsroute die memorabele plekken met elkaar verbindt. Het herinneringscentrum is onderdeel van Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Oosterbeek. Dit museum gaf - tezamen met de gemeente Arnhem - Heijmerink Wagemakers de design en build-opdracht om het paviljoen en de publieke ruimte er omheen bouwkundig aan te passen en van een volledige nieuw interieur met spannende expositie te voorzien. Het tentoonstellingsontwerp is afkomstig van Pronk, de bouwkundige aanpassingen van Hoogte Twee Architecten, films en interactives van MCW. 
maandag 27 maart 2017
The Graduate!
‘Onze’ Ralph nam afgelopen vrijdag zijn MBA-bul in ontvangst.

Hij is niet de enige die trots is, dat zijn wij ook! En daarbij: we hebben nu iemand in ons midden die echt álles weet wat een operationeel manager moet weten. Van organisatiekunde tot duurzaamheid, van finance tot verandermanagement. Eigenlijk wist-ie dat allemaal al, maar we gaan er vast nóg meer ons voordeel mee doen! 
woensdag 15 maart 2017
Blik op Amstelveen in de toekomst
De komende tien jaar staan vele mobiliteits- en bereikbaarheidsprojecten in en rond Amstelveen op stapel, die gedurende een lange periode de stad op zijn kop zetten. Dit heeft veel impact op de leefomgeving. Reden voor de gemeente om samen met partners Rijkswaterstaat en Vervoerregio Amsterdam een centraal informatiecentrum neer te zetten, waar alle veranderingen zijn te ervaren.

De Amstelveenlijn wordt omgebouwd, de A9 wordt verbreed en het Stadshart zal een ontwikkeling doormaken, die invloed heeft op de mobiliteit. Om bewoners en bedrijven zo optimaal mogelijk te betrekken en informeren, kiest de gemeente Amstelveen ervoor om al deze initiatieven op een uitnodigende en interactieve manier – steeds up to date - te presenteren. Belevingscentrum ‘Amstelveen InZicht’ brengt The making of Amstelveen van 2017 tot 2025 de komende tien jaar van dag tot dag in beeld.
Van alles is er te vinden en te beleven: van een grasduintafel waarop je door foto’s en films kunt bladeren tot een tijdcapsule waarmee je naar de toekomst reist. Via ‘vers van de pers’ zullen live veel bouwactiviteiten te volgen zijn op webcams en Twitter-feed.
In samenwerking met de gemeente Amstelveen en Podium (schetsontwerp) gaat Heijmerink Wagemakers ervoor zorgen dat Amstelveen InZicht medio juni z’n deuren kan openen. Het centrum zal een succesvolle bijdrage leveren aan de trots van bewoners en bedrijven van Amstelveen op alle ontwikkelingen in en rond ‘hun’ stad! 
dinsdag 14 maart 2017
Canon van Nederland: het begint al op te schieten!
Op dit moment wordt in het entreegebouw van het Openluchtmuseum Arnhem hard gewerkt aan de voorbereidingen van de spectaculaire, permanente tentoonstelling ‘Canon van Nederland’.

Het Nederlands Openluchtmuseum gaf Heijmerink Wagemakers voorjaar 2016 de opdracht voor de ontwikkeling en realisatie van deze indrukwekkende presentatie – naar ontwerp van Kossmann.dejong.
Onze rol van design assist bij de uitwerking van het voorlopig naar het definitief ontwerp en de hele procesorganisatie daaromheen is er één waarbij onze expertise goed tot zijn recht komt.
De inbruikleenverstrekking van waardevolle collectiestukken door het Rijksmuseum maakt dat de flinke hoeveelheid vitrines die deel uitmaken van het interieurontwerp aan een complex programma van eisen moeten voldoen. Bovendien zijn ze volledig in het decor geïntegreerd, maar staan ze tegelijk ook allemaal los. Voor onze engineers een dankbare uitdaging.
In de Canon van Nederland wordt de bezoeker getrakteerd op de vijftig canonvensters uit de Nederlandse geschiedenis. Alle zintuigen worden geprikkeld: van hunebed tot heden. Historische objecten worden gecombineerd met veel interactie.Vanaf september is de tentoonstelling in het Openluchtmuseum te zien!


 
zondag 12 maart 2017
Joods Historisch Museum - oude presentatie in nieuw jasje
De vaste presentatie ‘Geschiedenis 1600-1900’ in het Joods Historisch Museum is aan een herinrichting toe. De tentoonstelling wordt ingericht op de galerij van een van de voormalige synagogen in het museumcomplex. Een prachtige, open ruimte die zich kenmerkt door tongewelven.

Studio OTW en ATELIER Alkema bedachten het nieuwe tentoonstellingsontwerp, dat de galerij en de collectie eer aandoet! Strakke lijnen - die de oorspronkelijke architectuur van het gebouw respecteren - en slank-geconstrueerde vitrines. Bijzonder ook is het lichtspel aan de gevelzijde, waar de collectie door de combinatie van dag- en kunstlicht pakkend tot leven wordt gebracht.
Heijmerink Wagemakers bracht in nauwe samenwerking met de ontwerpers en met de betrokkenen van het Joods Historisch Museum het voorlopig ontwerp tot een definitief ontwerp. Door slimme oplossingen te bedenken, hebben we binnen het taakstellend budget van het museum zoveel mogelijk details van het ontwerp kunnen handhaven, zonder daarbij aan kwaliteit en uitstraling in te boeten.
Momenteel zijn onze engineers met de minutieuze, technische uitwerking bezig. De komende maanden gaan we de inrichtingselementen produceren. Het streven is om de nieuwe galerij tegen de zomer klaar te hebben. 
woensdag 15 februari 2017
Bright Ideas Hub on tour
De Bright Ideas Hub – onderdeel van het Generation Discover-programma van Shell – is aan zijn rondreis langs vijf Nederlandse steden begonnen. Rotterdam beet de spits af: daar prijkte de hub in februari twee weken op het Schouwburgplein. Inmiddels is de hub aanbeland in Helmond.

Basisschoolleerlingen uit groep 7 worden per stad uitgenodigd voor een bezoek aan de Bright Ideas Hub; zij zijn de wetenschappers, technologen en uitvinders van de toekomst. In de futuristische dome beleven de kinderen een interactief en educatief programma van anderhalf uur. Een bezoekje zorgt voor inspiratie en verwondering: het zet kinderen aan om na te denken over dingen als energie, water en voedsel. En over hoe we ons welvaartsniveau op pijl kunnen houden en tegelijkertijd duurzamer gaan leven. De invloed van wetenschap en techniek op de aarde en zijn bewoners, daar draait het om. Kinderen ervaren in de hub dat het helemaal niet zo'n gekke gedachte is om later hun boterham in de techniek te verdienen. Klik hier voor de recensie in het AD.
De Bright Ideas Hub is een challenge-onderdeel van het landelijke Generation Discover-programma en dient als voorloper op de tweede editie van het gelijknamige festival in oktober 2017. Met de feestelijke opening op 14 februari is de tour door Nederland officeel van start gegaan.

Heijmerink Wagemakers is de partij die het ontwerp van de Bright Ideas Hub – afkomstig van NorthernLight - technisch heeft ontwikkeld en gerealiseerd. Drie grote, interactieve tafels spelen de hoofdrol in de hub: inspire, amaze en create. Aan de tafels verkennen kinderen wereldproblemen bij een dynamische halve globe, staan ze oog in oog met een robot-quizmaster en bouwen ze samen aan de stad van de toekomst. Dit alles onder begeleiding van een best gezellige, robotische gastvrouw.
Het transport naar en van de locaties, de opbouw, afbouw én de programmabegeleiding door hosts neemt Heijmerink Wagemakers de komende maanden eveneens voor z’n rekening. 
woensdag 15 februari 2017
Video: 30 jaar HWVA teruggebracht tot ruim 1 minuut
Heijmerink Wagemakers brengt sinds 1986 verhalen over de bühne die worden verteld door anderen, zoals musea, bedrijven en kunstenaars. Onze 30ste verjaardag is voor ons aanleiding om even stil te staan bij ons eigen verhaal en bij de grote diversiteit aan ideeën en ontwerpen die we tot leven hebben gebracht. 
woensdag 18 januari 2017
Hidrodoe wint Award: 'beste familievriendelijk toeristisch product'
Toerisme Vlaanderen heeft Awards uitgereikt voor verdienstelijke toeristische projecten en personen (2015-2016). In de categorie ‘familievriendelijk’ won dagattractie Hidrodoe.

Pidpa is één van de grootste Vlaamse Waterbedrijven. Hidrodoe is het educatieve centrum van Pidpa: de plek waar jong en oud de wondere wereld van water kunnen ontdekken.
Vanwaar die award? Omdat het centrum inzet op quality time voor de hele familie. “Luidruchtige kinderen zijn enthousiaste kinderen” is hun motto. Hidrodoe is een attractie met veel educatieve elementen, waarmee het ook de richting van een science center op gaat.

Heijmerink Wagemakers verwierf in 2015 de opdracht om de bestaande rivier van Hidrodoe een totaal vernieuwde look en feel te geven. De verouderde kunststof waterbaan maakte plaats voor een roestvrijstalen constructie met stromend water. Langs de oevers van de rivier is in twaalf nieuwe exhibits de werking van water te ervaren. Zo kun je energie opwekken met een waterrad en zien wat er gebeurt als je een sluis opent of sluit. Ook liggen er heuse haventjes en is er een havenkraan op schaal, waarmee containers te verplaatsen zijn van schip naar land en andersom.


 
vrijdag 13 januari 2017
Gloednieuw Feyenoord Museum
In het volledig vernieuwde Feyenoord Museum maak je een reis langs de historie van de Rotterdamse club en zijn stadion: de transformatie van buurtclub tot miljoenenbedrijf.

Bijzondere memorabilia, foto’s en videobeelden vertellen de veelbewogen geschiedenis van de volksclub, het stadion en van de mensen die de Feyenoord-geschiedenis kleur gaven. Heijmerink Wagemakers was van begin af aan betrokken bij het proces- en designmanagement. Ook de technische ontwikkeling en realisatie van het ontwerp namen we voor onze rekening. Pronk bedacht het concept voor de gloednieuwe inrichting, waarbij het verhaal van de Feyenoord-historie in een nieuwe vorm wordt verteld: interactief, voor jong en oud. Natuurlijk zijn alle prijzen en het historisch beeldmateriaal een belangrijke rol blijven spelen in de presentaties. Daarnaast is er aandacht voor het ongrijpbare Feyenoord-gevoel. Dit alles is nu te ervaren op de begane grond van het Olympiagebouw naast De Kuip. 
donderdag 29 september 2016
Veel te beleven in Cultuurpark Castellum
In de zomer van 2015 leverden we het eerste tentoonstellingsdeel bij Cultuurpark Castellum in Leidsche Rijn bij Utrecht op. Dit jaar hebben we ons ontfermd over fase twee; een rijkgeschakeerde reeks van bijzondere exhibits.

In deze tweede fase van het project staat het veranderende landschap vanuit allerlei invalshoeken centraal. Via een archeologiemeubel dat aardlagen visualiseert en via een 15 meter lange tijdlijn in een wandmeubel (bestaande uit 141 geschakeerde bakjes) wordt 3000 jaar Leidsche Rijn geopenbaard. In een metershoge ‘fuik’ zie je in 360 graden het veranderende landschap via projectie aan je voorbijtrekken: van prehistorische boerderij tot vinexwijk. Eye catcher binnen deze reeks van exhibits is een archipel van zeven eilanden. Elk eilandje toont een periode en bevat bij dat tijdvak behorende blikvangers, die via alle mogelijke (multimediale) vormen over de bühne worden gebracht. Zo beleef je in een levensgrote pepper’s ghost-projectie de avonturen van een boerenzoon die transformeert tot wereldburger.
Wederom een rijkgeschakeerd en oogstrelend ontwerp van Pronk en Podium! Noemenswaardig is dat we een exhibit (een hoekvitrinewand) in samenwerking met Stichting Bouwloods realiseerden. Utrechters met afstand tot de arbeidsmarkt deden zodoende vakkennis op en droegen hun steentje bij aan het cultuurpark.
Lees hier de lovende recensie uit NRC Weekend van 8-9 oktober 2016: "Scherven krijgen stem in verhaal over 3000 jaar lang dagelijks leven".


© Mike Bink
 
maandag 19 september 2016
Het Scheepvaartmuseum opent z'n schatkamer
De Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum bestaat 100 jaar. Dat betekent dus ook 100 jaar collectie! Om dit te vieren haalt het museum ruim 350 verborgen schatten uit het depot tevoorschijn en openbaart ze aan het publiek.

Heijmerink Wagemakers kreeg opdracht de engineering en bouw van het tentoonstellingsontwerp voor z’n rekening te nemen en dat hebben we met trots gedaan! Al meerdere malen realiseerden we spannende ontwerpen van Opera Amsterdam. Ook dit keer hebben zij de collectie in een mooi verhaal weten te vervatten. De grote diversiteit aan objecten komt tot leven in de tentoonstelling 'Drijfveer - 100 jaar verzamelen'. De bezoeker leert hoe een verzamelaar werkt, hoe een collectie ontstaat en komt zodoende via de combinatie van voorwerpen en verhalen tot nieuwe inzichten.
Bij de technische ontwikkeling van de tentoonstelling vroeg het 17e eeuwse gebouw, waarin Het Scheepvaartmuseum is gehuisvest, op onderdelen wat extra aandacht. Zo biedt elk project voor ons weer prikkelende uitdagingen waar we ons oplossend vermogen op in kunnen zetten. 'Drijfveer' is te zien van 1 oktober 2016 tot en met 2 juli 2017. 
donderdag 15 september 2016
Brand experience voor Damen Dredging Equipment
Al 75 jaar speelt het Damen-concern een toonaangevende rol in de wereld van de baggerindustrie. Een breed scala aan innovatieve toepassingen wordt op de werf te Nijkerk ontworpen, ontwikkeld en geproduceerd. Krachtige, robuuste baggerschepen voorzien van hydraulisch of elektrisch aangedreven pompen, zuiginstallaties, pijpsystemen en andere oplossingen die weerstand bieden aan de vele facetten waar baggeraars mee te maken hebben.

Voor potentiële en bestaande opdrachtgevers brengt Damen Dredging Equipment nu een aantal belangrijke principes van het baggeren over de bühne, die worden verteld via een brand experience.
MMEK’ ontwierp het geheel, Heijmerink Wagemakers ontwikkelde en produceerde enkele speciale meubels en een zevental interactieve exhibits. Stuk voor stuk bijzondere staaltjes van techniek. ‘Bressen’, ’ontgassen’, ‘zand fluïderen’ zijn een paar begrippen die worden gevisualiseerd. Een letterlijk technisch hoogstandje is de exhibit waarin je het principe van ‘vacuümbeperking’ waarneemt: in een 11 meter hoge, doorzichtige buis wordt getoond dat bij een hoogteverschil van circa 10 meter water niet verder omhoog kan worden gezogen.
Het doordringen van bodemsoorten, het verplaatsen van water… er valt een hoop te leren bij de brand experience van Damen Dredging Equipment! 
maandag 12 september 2016
Ontwikkeling vernieuwde Musea Zutphen vordert
De verbouwing van stadspaleis Hof van Heeckeren is zo goed als voltooid. Het is de nieuwe huisvesting voor de Musea Zutphen: het Stedelijk Museum Zutphen, Museum Henriette Polak én de archeologische dienst van Zutphen.

Heijmerink Wagemakers kreeg najaar 2015 de design- en build-opdracht voor de complete tentoonstellingsinrichting. De afgelopen maanden hebben we met architect Bierman Henket, ontwerper Pronk en met de musea het ontwerp voor alle ruimtes vormgegeven. Het stadspaleis wordt in de kelder en op de begane grond gevuld met de verhalen over het rijke verleden van Zutphen. Van Vikingbelevenis en Middeleeuwse topstukken tot aan de recente geschiedenis. De eerste etage is volledig gewijd aan de kunstcollectie van Museum Henriëtte Polak met werk van onder anderen Kees Verwey, Charlotte van Pallandt, Wim Oepts en Arie Schippers.

De meeste objecten uit het ontwerp hebben we inmiddels technisch uitgewerkt. Begin september zijn we gestart met de productie van de presentaties voor de museumzalen in het Hof van Heeckeren. De oplevering van de Orangerie in de tuin waarin de entree, museumwinkel en multifunctionele ruimte zijn voorzien, volgt later dit jaar.
De officiële opening vindt plaats in maart 2017. 
maandag 11 juli 2016
Fourth floor voor Smurfit Kappa
Begin 2015 realiseerden we voor verpakkingsmaterialen-gigant Smurfit Kappa de complete inrichting aan maatwerkmeubilair voor het Global Experience Centre op Schiphol. Onlangs volgde de inrichting van een nieuwe kantoorverdieping.

Het Experience Centre beslaat de derde verdieping van ‘the Base’. Smurfit Kappa neemt hier zijn klanten mee in een custom made ontwerpproces voor de productverpakkingen die zij fabriceren.
Inmiddels heeft de directie van Smurfit Kappa de ‘fourth floor’ betrokken. Deze verdieping is – evenals de Customer Experience - ingericht naar een ontwerp van Fokkema en Partners Architecten. Met name de combinatie van licht, meubilair en verschillende toegepaste vloermaterialen is bijzonder.

Altijd fijn als een klant tevreden is en een vervolgopdracht verstrekt. Aan Heijmerink Wagemakers wederom de vraag om het maatwerkmeubilair binnen het ontwerp te ontwikkelen en te realiseren.We bedachten oplossingen voor de integratie van techniek in meubilair. Een behoorlijke uitdaging als je ziet dat een touch screen van 250 kg uiteindelijk flush is ingebouwd in een metalen whiteboard-wand. Hierin hebben we eveneens de koeling en overige randapparatuur, zoals speakers en bedieningspaneeltjes, geïntegreerd. Een ander opvallend onderdeel uit het ontwerp is een vier meter lang dividing furniture met ronde elementen.
Het eindresultaat mag er zijn. ’t Is niet bepaald een straf om op de fourth floor van Smurfit Kappa te werken!


© Horizon Photoworks