donderdag 30 maart 2017
Arnhem betekenisvolle herinneringsplek rijker
Aan de Rijnkade in Arnhem opent 31 maart 'Airborne at the Bridge': een toeristisch herinneringscentrum met fenomenaal uitzicht op de wereldberoemde John Frostbrug - bekend als 'een brug te ver’.

Op en rond deze brug vond in september 1944 de Slag om Arnhem plaats. Via de indringende verhalen van drie personen die vochten én sneuvelden tijdens deze noodlottige septemberdagen op en rond de brug, kunnen bezoekers zich laten terugvoeren naar de dramatische gebeurtenissen van toen.
Airborne at the Bridge ligt aan de Liberation Route Europe, de internationale herdenkingsroute die memorabele plekken met elkaar verbindt. Het herinneringscentrum is onderdeel van Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Oosterbeek. Dit museum gaf - tezamen met de gemeente Arnhem - Heijmerink Wagemakers de design en build-opdracht om het paviljoen en de publieke ruimte er omheen bouwkundig aan te passen en van een volledige nieuw interieur met spannende expositie te voorzien. Het tentoonstellingsontwerp is afkomstig van Pronk, de bouwkundige aanpassingen van Hoogte Twee Architecten, films en interactives van MCW. 
maandag 27 maart 2017
The Graduate!
‘Onze’ Ralph nam afgelopen vrijdag zijn MBA-bul in ontvangst.

Hij is niet de enige die trots is, dat zijn wij ook! En daarbij: we hebben nu iemand in ons midden die echt álles weet wat een operationeel manager moet weten. Van organisatiekunde tot duurzaamheid, van finance tot verandermanagement. Eigenlijk wist-ie dat allemaal al, maar we gaan er vast nóg meer ons voordeel mee doen! 
woensdag 15 maart 2017
Blik op Amstelveen in de toekomst
De komende tien jaar staan vele mobiliteits- en bereikbaarheidsprojecten in en rond Amstelveen op stapel, die gedurende een lange periode de stad op zijn kop zetten. Dit heeft veel impact op de leefomgeving. Reden voor de gemeente om samen met partners Rijkswaterstaat en Vervoerregio Amsterdam een centraal informatiecentrum neer te zetten, waar alle veranderingen zijn te ervaren.

De Amstelveenlijn wordt omgebouwd, de A9 wordt verbreed en het Stadshart zal een ontwikkeling doormaken, die invloed heeft op de mobiliteit. Om bewoners en bedrijven zo optimaal mogelijk te betrekken en informeren, kiest de gemeente Amstelveen ervoor om al deze initiatieven op een uitnodigende en interactieve manier – steeds up to date - te presenteren. Belevingscentrum ‘Amstelveen InZicht’ brengt The making of Amstelveen van 2017 tot 2025 de komende tien jaar van dag tot dag in beeld.
Van alles is er te vinden en te beleven: van een grasduintafel waarop je door foto’s en films kunt bladeren tot een tijdcapsule waarmee je naar de toekomst reist. Via ‘vers van de pers’ zullen live veel bouwactiviteiten te volgen zijn op webcams en Twitter-feed.
In samenwerking met de gemeente Amstelveen en Podium (schetsontwerp) gaat Heijmerink Wagemakers ervoor zorgen dat Amstelveen InZicht medio juni z’n deuren kan openen. Het centrum zal een succesvolle bijdrage leveren aan de trots van bewoners en bedrijven van Amstelveen op alle ontwikkelingen in en rond ‘hun’ stad! 
dinsdag 14 maart 2017
Canon van Nederland: het begint al op te schieten!
Op dit moment wordt in het entreegebouw van het Openluchtmuseum Arnhem hard gewerkt aan de voorbereidingen van de spectaculaire, permanente tentoonstelling ‘Canon van Nederland’.

Het Nederlands Openluchtmuseum gaf Heijmerink Wagemakers voorjaar 2016 de opdracht voor de ontwikkeling en realisatie van deze indrukwekkende presentatie – naar ontwerp van Kossmann.dejong.
Onze rol van design assist bij de uitwerking van het voorlopig naar het definitief ontwerp en de hele procesorganisatie daaromheen is er één waarbij onze expertise goed tot zijn recht komt.
De inbruikleenverstrekking van waardevolle collectiestukken door het Rijksmuseum maakt dat de flinke hoeveelheid vitrines die deel uitmaken van het interieurontwerp aan een complex programma van eisen moeten voldoen. Bovendien zijn ze volledig in het decor geïntegreerd, maar staan ze tegelijk ook allemaal los. Voor onze engineers een dankbare uitdaging.
In de Canon van Nederland wordt de bezoeker getrakteerd op de vijftig canonvensters uit de Nederlandse geschiedenis. Alle zintuigen worden geprikkeld: van hunebed tot heden. Historische objecten worden gecombineerd met veel interactie.Vanaf september is de tentoonstelling in het Openluchtmuseum te zien!


 
zondag 12 maart 2017
Joods Historisch Museum - oude presentatie in nieuw jasje
De vaste presentatie ‘Geschiedenis 1600-1900’ in het Joods Historisch Museum is aan een herinrichting toe. De tentoonstelling wordt ingericht op de galerij van een van de voormalige synagogen in het museumcomplex. Een prachtige, open ruimte die zich kenmerkt door tongewelven.

Studio OTW en ATELIER Alkema bedachten het nieuwe tentoonstellingsontwerp, dat de galerij en de collectie eer aandoet! Strakke lijnen - die de oorspronkelijke architectuur van het gebouw respecteren - en slank-geconstrueerde vitrines. Bijzonder ook is het lichtspel aan de gevelzijde, waar de collectie door de combinatie van dag- en kunstlicht pakkend tot leven wordt gebracht.
Heijmerink Wagemakers bracht in nauwe samenwerking met de ontwerpers en met de betrokkenen van het Joods Historisch Museum het voorlopig ontwerp tot een definitief ontwerp. Door slimme oplossingen te bedenken, hebben we binnen het taakstellend budget van het museum zoveel mogelijk details van het ontwerp kunnen handhaven, zonder daarbij aan kwaliteit en uitstraling in te boeten.
Momenteel zijn onze engineers met de minutieuze, technische uitwerking bezig. De komende maanden gaan we de inrichtingselementen produceren. Het streven is om de nieuwe galerij tegen de zomer klaar te hebben. 
woensdag 15 februari 2017
Bright Ideas Hub on tour
De Bright Ideas Hub – onderdeel van het Generation Discover-programma van Shell – is aan zijn rondreis langs vijf Nederlandse steden begonnen. Rotterdam beet de spits af: daar prijkte de hub in februari twee weken op het Schouwburgplein. Inmiddels is de hub aanbeland in Helmond.

Basisschoolleerlingen uit groep 7 worden per stad uitgenodigd voor een bezoek aan de Bright Ideas Hub; zij zijn de wetenschappers, technologen en uitvinders van de toekomst. In de futuristische dome beleven de kinderen een interactief en educatief programma van anderhalf uur. Een bezoekje zorgt voor inspiratie en verwondering: het zet kinderen aan om na te denken over dingen als energie, water en voedsel. En over hoe we ons welvaartsniveau op pijl kunnen houden en tegelijkertijd duurzamer gaan leven. De invloed van wetenschap en techniek op de aarde en zijn bewoners, daar draait het om. Kinderen ervaren in de hub dat het helemaal niet zo'n gekke gedachte is om later hun boterham in de techniek te verdienen. Klik hier voor de recensie in het AD.
De Bright Ideas Hub is een challenge-onderdeel van het landelijke Generation Discover-programma en dient als voorloper op de tweede editie van het gelijknamige festival in oktober 2017. Met de feestelijke opening op 14 februari is de tour door Nederland officeel van start gegaan.

Heijmerink Wagemakers is de partij die het ontwerp van de Bright Ideas Hub – afkomstig van NorthernLight - technisch heeft ontwikkeld en gerealiseerd. Drie grote, interactieve tafels spelen de hoofdrol in de hub: inspire, amaze en create. Aan de tafels verkennen kinderen wereldproblemen bij een dynamische halve globe, staan ze oog in oog met een robot-quizmaster en bouwen ze samen aan de stad van de toekomst. Dit alles onder begeleiding van een best gezellige, robotische gastvrouw.
Het transport naar en van de locaties, de opbouw, afbouw én de programmabegeleiding door hosts neemt Heijmerink Wagemakers de komende maanden eveneens voor z’n rekening. 
woensdag 15 februari 2017
Video: 30 jaar HWVA teruggebracht tot ruim 1 minuut
Heijmerink Wagemakers brengt sinds 1986 verhalen over de bühne die worden verteld door anderen, zoals musea, bedrijven en kunstenaars. Onze 30ste verjaardag is voor ons aanleiding om even stil te staan bij ons eigen verhaal en bij de grote diversiteit aan ideeën en ontwerpen die we tot leven hebben gebracht. 
woensdag 18 januari 2017
Hidrodoe wint Award: 'beste familievriendelijk toeristisch product'
Toerisme Vlaanderen heeft Awards uitgereikt voor verdienstelijke toeristische projecten en personen (2015-2016). In de categorie ‘familievriendelijk’ won dagattractie Hidrodoe.

Pidpa is één van de grootste Vlaamse Waterbedrijven. Hidrodoe is het educatieve centrum van Pidpa: de plek waar jong en oud de wondere wereld van water kunnen ontdekken.
Vanwaar die award? Omdat het centrum inzet op quality time voor de hele familie. “Luidruchtige kinderen zijn enthousiaste kinderen” is hun motto. Hidrodoe is een attractie met veel educatieve elementen, waarmee het ook de richting van een science center op gaat.

Heijmerink Wagemakers verwierf in 2015 de opdracht om de bestaande rivier van Hidrodoe een totaal vernieuwde look en feel te geven. De verouderde kunststof waterbaan maakte plaats voor een roestvrijstalen constructie met stromend water. Langs de oevers van de rivier is in twaalf nieuwe exhibits de werking van water te ervaren. Zo kun je energie opwekken met een waterrad en zien wat er gebeurt als je een sluis opent of sluit. Ook liggen er heuse haventjes en is er een havenkraan op schaal, waarmee containers te verplaatsen zijn van schip naar land en andersom.


 
vrijdag 13 januari 2017
Gloednieuw Feyenoord Museum
In het volledig vernieuwde Feyenoord Museum maak je een reis langs de historie van de Rotterdamse club en zijn stadion: de transformatie van buurtclub tot miljoenenbedrijf.

Bijzondere memorabilia, foto’s en videobeelden vertellen de veelbewogen geschiedenis van de volksclub, het stadion en van de mensen die de Feyenoord-geschiedenis kleur gaven. Heijmerink Wagemakers was van begin af aan betrokken bij het proces- en designmanagement. Ook de technische ontwikkeling en realisatie van het ontwerp namen we voor onze rekening. Pronk bedacht het concept voor de gloednieuwe inrichting, waarbij het verhaal van de Feyenoord-historie in een nieuwe vorm wordt verteld: interactief, voor jong en oud. Natuurlijk zijn alle prijzen en het historisch beeldmateriaal een belangrijke rol blijven spelen in de presentaties. Daarnaast is er aandacht voor het ongrijpbare Feyenoord-gevoel. Dit alles is nu te ervaren op de begane grond van het Olympiagebouw naast De Kuip. 
donderdag 29 september 2016
Veel te beleven in Cultuurpark Castellum
In de zomer van 2015 leverden we het eerste tentoonstellingsdeel bij Cultuurpark Castellum in Leidsche Rijn bij Utrecht op. Dit jaar hebben we ons ontfermd over fase twee; een rijkgeschakeerde reeks van bijzondere exhibits.

In deze tweede fase van het project staat het veranderende landschap vanuit allerlei invalshoeken centraal. Via een archeologiemeubel dat aardlagen visualiseert en via een 15 meter lange tijdlijn in een wandmeubel (bestaande uit 141 geschakeerde bakjes) wordt 3000 jaar Leidsche Rijn geopenbaard. In een metershoge ‘fuik’ zie je in 360 graden het veranderende landschap via projectie aan je voorbijtrekken: van prehistorische boerderij tot vinexwijk. Eye catcher binnen deze reeks van exhibits is een archipel van zeven eilanden. Elk eilandje toont een periode en bevat bij dat tijdvak behorende blikvangers, die via alle mogelijke (multimediale) vormen over de bühne worden gebracht. Zo beleef je in een levensgrote pepper’s ghost-projectie de avonturen van een boerenzoon die transformeert tot wereldburger.
Wederom een rijkgeschakeerd en oogstrelend ontwerp van Pronk en Podium! Noemenswaardig is dat we een exhibit (een hoekvitrinewand) in samenwerking met Stichting Bouwloods realiseerden. Utrechters met afstand tot de arbeidsmarkt deden zodoende vakkennis op en droegen hun steentje bij aan het cultuurpark.
Lees hier de lovende recensie uit NRC Weekend van 8-9 oktober 2016: "Scherven krijgen stem in verhaal over 3000 jaar lang dagelijks leven".


© Mike Bink
 
maandag 19 september 2016
Het Scheepvaartmuseum opent z'n schatkamer
De Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum bestaat 100 jaar. Dat betekent dus ook 100 jaar collectie! Om dit te vieren haalt het museum ruim 350 verborgen schatten uit het depot tevoorschijn en openbaart ze aan het publiek.

Heijmerink Wagemakers kreeg opdracht de engineering en bouw van het tentoonstellingsontwerp voor z’n rekening te nemen en dat hebben we met trots gedaan! Al meerdere malen realiseerden we spannende ontwerpen van Opera Amsterdam. Ook dit keer hebben zij de collectie in een mooi verhaal weten te vervatten. De grote diversiteit aan objecten komt tot leven in de tentoonstelling 'Drijfveer - 100 jaar verzamelen'. De bezoeker leert hoe een verzamelaar werkt, hoe een collectie ontstaat en komt zodoende via de combinatie van voorwerpen en verhalen tot nieuwe inzichten.
Bij de technische ontwikkeling van de tentoonstelling vroeg het 17e eeuwse gebouw, waarin Het Scheepvaartmuseum is gehuisvest, op onderdelen wat extra aandacht. Zo biedt elk project voor ons weer prikkelende uitdagingen waar we ons oplossend vermogen op in kunnen zetten. 'Drijfveer' is te zien van 1 oktober 2016 tot en met 2 juli 2017. 
donderdag 15 september 2016
Brand experience voor Damen Dredging Equipment
Al 75 jaar speelt het Damen-concern een toonaangevende rol in de wereld van de baggerindustrie. Een breed scala aan innovatieve toepassingen wordt op de werf te Nijkerk ontworpen, ontwikkeld en geproduceerd. Krachtige, robuuste baggerschepen voorzien van hydraulisch of elektrisch aangedreven pompen, zuiginstallaties, pijpsystemen en andere oplossingen die weerstand bieden aan de vele facetten waar baggeraars mee te maken hebben.

Voor potentiële en bestaande opdrachtgevers brengt Damen Dredging Equipment nu een aantal belangrijke principes van het baggeren over de bühne, die worden verteld via een brand experience.
MMEK’ ontwierp het geheel, Heijmerink Wagemakers ontwikkelde en produceerde enkele speciale meubels en een zevental interactieve exhibits. Stuk voor stuk bijzondere staaltjes van techniek. ‘Bressen’, ’ontgassen’, ‘zand fluïderen’ zijn een paar begrippen die worden gevisualiseerd. Een letterlijk technisch hoogstandje is de exhibit waarin je het principe van ‘vacuümbeperking’ waarneemt: in een 11 meter hoge, doorzichtige buis wordt getoond dat bij een hoogteverschil van circa 10 meter water niet verder omhoog kan worden gezogen.
Het doordringen van bodemsoorten, het verplaatsen van water… er valt een hoop te leren bij de brand experience van Damen Dredging Equipment! 
maandag 12 september 2016
Ontwikkeling vernieuwde Musea Zutphen vordert
De verbouwing van stadspaleis Hof van Heeckeren is zo goed als voltooid. Het is de nieuwe huisvesting voor de Musea Zutphen: het Stedelijk Museum Zutphen, Museum Henriette Polak én de archeologische dienst van Zutphen.

Heijmerink Wagemakers kreeg najaar 2015 de design- en build-opdracht voor de complete tentoonstellingsinrichting. De afgelopen maanden hebben we met architect Bierman Henket, ontwerper Pronk en met de musea het ontwerp voor alle ruimtes vormgegeven. Het stadspaleis wordt in de kelder en op de begane grond gevuld met de verhalen over het rijke verleden van Zutphen. Van Vikingbelevenis en Middeleeuwse topstukken tot aan de recente geschiedenis. De eerste etage is volledig gewijd aan de kunstcollectie van Museum Henriëtte Polak met werk van onder anderen Kees Verwey, Charlotte van Pallandt, Wim Oepts en Arie Schippers.

De meeste objecten uit het ontwerp hebben we inmiddels technisch uitgewerkt. Begin september zijn we gestart met de productie van de presentaties voor de museumzalen in het Hof van Heeckeren. De oplevering van de Orangerie in de tuin waarin de entree, museumwinkel en multifunctionele ruimte zijn voorzien, volgt later dit jaar.
De officiële opening vindt plaats in maart 2017. 
maandag 11 juli 2016
Fourth floor voor Smurfit Kappa
Begin 2015 realiseerden we voor verpakkingsmaterialen-gigant Smurfit Kappa de complete inrichting aan maatwerkmeubilair voor het Global Experience Centre op Schiphol. Onlangs volgde de inrichting van een nieuwe kantoorverdieping.

Het Experience Centre beslaat de derde verdieping van ‘the Base’. Smurfit Kappa neemt hier zijn klanten mee in een custom made ontwerpproces voor de productverpakkingen die zij fabriceren.
Inmiddels heeft de directie van Smurfit Kappa de ‘fourth floor’ betrokken. Deze verdieping is – evenals de Customer Experience - ingericht naar een ontwerp van Fokkema en Partners Architecten. Met name de combinatie van licht, meubilair en verschillende toegepaste vloermaterialen is bijzonder.

Altijd fijn als een klant tevreden is en een vervolgopdracht verstrekt. Aan Heijmerink Wagemakers wederom de vraag om het maatwerkmeubilair binnen het ontwerp te ontwikkelen en te realiseren.We bedachten oplossingen voor de integratie van techniek in meubilair. Een behoorlijke uitdaging als je ziet dat een touch screen van 250 kg uiteindelijk flush is ingebouwd in een metalen whiteboard-wand. Hierin hebben we eveneens de koeling en overige randapparatuur, zoals speakers en bedieningspaneeltjes, geïntegreerd. Een ander opvallend onderdeel uit het ontwerp is een vier meter lang dividing furniture met ronde elementen.
Het eindresultaat mag er zijn. ’t Is niet bepaald een straf om op de fourth floor van Smurfit Kappa te werken!


© Horizon Photoworks
 
woensdag 6 juli 2016
Fietsen voor Heart to Handle
Er zijn weleens van die initiatieven die aanmoediging verdienen. Heart to Handle is er zo een. Een clubje Groningse studenten fietst in drie weken van Groningen naar Rome en zamelt daarmee geld in voor de Nederlandse Hartstichting. Zij leggen daarmee een afstand van 2300 km af. Met de opbrengst ondersteunen ze onderzoek naar een gevaarlijke vorm van hartritmestoornissen.

Wij bij Heijmerink Wagemakers vinden dat een mooi gebaar, vandaar dat we ons als sponsor hebben gecommitteerd. Bovendien hebben we als producent van de Fietshangar zijdelings ook nog een speciale relatie met fietsen.
Afgelopen weekend is de sportieve caravaan op pad gegaan, zo ongeveer direct na het startsein waarmee de Tour de France in beweging kwam. We volgen de rit via de nieuwsblog op Heart to Handle. Als de condities meewerken, fietst de Groninger ploeg op 26 juli in Rome over de finish. 
dinsdag 5 juli 2016
Nieuw paviljoen voor ‘Slag om Arnhem’
Aan de Rijnkade in Arnhem heb je een prachtig uitzicht op de John Frostbrug. Op en rond deze brug (vooral bekend als ‘een brug te ver’) vond in september 1944 de Slag om Arnhem plaats. De komende maanden wordt aan diezelfde Rijnkade een bestaand paviljoen - dat op een steenworp afstand ligt van de vermaarde brug over de Rijn - getransformeerd tot een toeristisch herinneringscentrum.

Het Informatiecentrum ‘Slag om Arnhem’ is onderdeel van Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Oosterbeek. Dit museum gaf - tezamen met de gemeente Arnhem - Heijmerink Wagemakers de design en build-opdracht om het paviljoen bouwkundig aan te passen en van een volledige nieuw interieur met spannende expositie te voorzien. De toekomstige bezoeker kan zich er laten terugvoeren naar de dramatische gebeurtenissen die zich in 1944 tijdens die noodlottige septemberdagen op en rond de brug afspeelden. Bij ons voorstel en ontwerpconcept betrokken we Hoogte Twee Architecten voor de bouwkundige aanpassingen, Pronk voor het tentoonstellingsontwerp en MCW voor films en interactives. Gecompleteerd met onze eigen expertise van projectmanager, engineer en bouwer hebben we alle competenties in huis om een bezoekerscentrum te gaan realiseren vol indringende verhalen.
Naar verwachting opent het Paviljoen Slag om Arnhem in maart 2017 voor het publiek. 
maandag 4 juli 2016
Aura Utrecht
Begin juli is Aura Utrecht van beeldend kunstenaarscollectief Polylester (Gabriël Lester en Martine Vledder) 'onthuld’. Een paar maanden geleden kondigden we de komst van dit beeldbepalende object in het Stationsgebied van Utrecht al aan.

Aura Utrecht bestaat uit een driepotige stellage, waaraan per poot een enorme cilinder hangt, die zijn vorm krijgt dankzij een gordijn van doorzichtige lamellen. De drie cilinders die in diameter van elkaar verschillen, bieden passanten de mogelijkheid om in de ruimte van het uitgestrekte stationsgebied toch een soort ‘binnenbeleving’ te hebben, zonder daarbij het zicht op ‘buiten’ te verliezen. Overdag kleurt de zon de lamellen als een hedendaagse versie van een glas-in-lood-venster. ’s Avonds wordt het werk van bovenaf verlicht, waardoor de cilinders van kleur veranderen.
Utrecht bouwt in het Stationsgebied aan zijn toekomst. Omdat kunst bijdraagt aan de uitstraling en identiteit van de openbare ruimte, brengen de gemeente en de Stichting Kunst hier enkele grootse kunstwerken tot stand. Aan deze permanente objecten gaat een programma van tijdelijke kunstinstallaties, performances, filmavonden, geluid- en videowerken en ontdekkingstochten vooraf.
Heijmerink Wagemakers verzorgde in nauwe samenwerking met Polylester het projectmanagement en begeleidde de productie en montage van Aura Utrecht. 
woensdag 15 juni 2016
Geofort sleept award in de wacht!
Het meest kindvriendelijke museum van Europa: ze mogen er trots op zijn bij Geofort. Het Gelderse museum is op 9 juni in de Oostenrijkse plaats Graz uitgeroepen tot winnaar van de Children in Museums Award 2016.

In museum Geofort in Herwijnen kunnen kinderen leren door te doen. In die aanpak is het museum niet uniek, maar wel heel goed. Vandaar de Children in Museums Award 2016! Deze in 2012 voor het eerst uitgereikte prijs is een initiatief van het internationale museumnetwerk Hands On! en de European Museum Academy en bedoeld om kindermusea wereldwijd te belonen voor innovatie en creativiteit. Vier jaar geleden was ook een Nederlands museum winnaar, het Tropenmuseum Junior in Amsterdam.
De jury van de Children in Museums Award roemde de innovatieve en creatieve aanpak van GeoFort. "Wanneer je droge onderwerpen bij kinderen boeiend weet te maken, doe je het goed.” Je kunt in het fort zowel buiten als binnen dingen doen. En dat op zoveel verschillende manieren dat kinderen van diverse leeftijden het hele bezoek lang geboeid blijven", aldus de jury.
Wij bij Heijmerink Wagemakers zijn ook een beetje trots. We realiseerden enkele exhibits voor Geofort - naar het alom geprezen ontwerp van MMEK - zoals de aardbevingstafel die favoriet is bij veel jonge bezoekers. Beluister hier het interview van Radio 1 met museumdirecteur Willemijn Simon van Leeuwen en twee enthousiaste bezoekers. 
maandag 6 juni 2016
Complete Feyenoord-historie in nieuw museum
Momenteel is het Feyenoord Museum gesloten om eind van dit jaar terug te keren op de begane grond van het Olympiagebouw bij De Kuip. Na een aanbestedingstraject en voorbereidende fase zijn onlangs de handtekeningen gezet en hebben de plannen een vaste vorm gekregen.

In het Feyenoord Museum maak je een reis langs de historie van de Rotterdamse club en zijn stadion. Vanaf de oprichting in 1908 tot aan de meest recente KNVB-bekerwinst van afgelopen april. Bijzondere memorabilia, foto’s en videobeelden vertellen de veelbewogen geschiedenis van de volksclub, het stadion en van de mensen die de Feyenoord-geschiedenis kleur gaven.
Over een half jaar is het allemaal weer te zien. Heijmerink Wagemakers is van begin af aan betrokken bij het proces- en designmanagement. Pronk. bedacht het concept voor de gloednieuwe inrichting, waarbij het verhaal van de Feyenoord-historie in een andere vorm wordt verteld. Natuurlijk blijven alle prijzen en het historisch beeldmateriaal een belangrijke rol spelen in de presentaties. Daarnaast zal er meer aandacht zijn voor het ongrijpbare 'Feyenoord gevoel'.
Inmiddels zijn we gestart met de technische ontwikkeling en realisatie van het ontwerp. 
donderdag 2 juni 2016
Canon van Nederland: tijdvakken als filmsets
Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem opent – in nauwe samenwerking met het Rijksmuseum Amsterdam – zomer 2017 de permanente tentoonstelling ‘Canon van Nederland’, waarin de totale geschiedenis van ons land in beeld zal worden gebracht.

Het wordt een expositie van hunebed tot heden. In tien tijdvakken ervaar je de Nederlandse geschiedenis via een reeks van minitentoonstellingen, waarin verhalen worden verteld die voelen als een filmset. Historische objecten (voornamelijk afkomstig uit het Rijks) worden gecombineerd met veel interactie, zoals schrijven in Middeleeuws handschrift of virtueel een kist zilver opduiken uit een VOC-wrak. Er zullen animaties van het veranderende Nederlandse landschap te zien zijn en ook wordt het totaal van 50 canons samengebracht op een interactief scherm met een lengte van 18 meter.
XPEX voert de art direction over de gehele tentoonstellingspresentatie. Kossmann.dejong zorgde voor het ruimtelijk ontwerp, Heijmerink Wagemakers gaat het komende jaar aan de slag met de ontwikkeling en realisatie daarvan. Krijg alvast een indruk via de trailer.
Wie niet wil wachten tot volgend jaar kan al voorproefjes zien in een aantal historische buitengebouwen van het Openluchtmuseum. Van Karel de Grote tot Gerrit Rietveld: iedereen krijgt een plekje in de buitenlucht! 
dinsdag 10 mei 2016
Kennis vergaren en netwerken op de Museum Vakdagen
Op 24 en 25 mei a.s. vindt in het Evoluon te Eindhoven de tweede editie van de Museum Vakdagen plaats: dé vakbeurs voor iedereen die te maken heeft met de museale branche.

Ook dit jaar is Heijmerink Wagemakers als exposant te vinden op deze branche-vakbeurs; als specialist in museale inrichtingen en experiences zijn we er helemaal op onze plaats. We zien weer uit naar leuke ontmoetingen en inspirerende gesprekken met bezoekers aan onze stand.

Kennisoverdracht
Tijdens de tweedaagse beurs zijn interessante inlooplezingen en workshops bij te wonen. De thema’s die de revue passeren beslaan zo ongeveer alle terreinen waar je mee te maken hebt in de museumwereld: van kidsmarketing en museumeducatie tot collectiewaardering en -behoud, positionering na verzelfstandiging, inkomstenwerving, taken en verantwoordelijkheden van vrijwilligers, etc.
Kortom: kennisoverdracht in de breedste zin. Kijk hier voor het volledige overzicht inlooplezingen.

Uitnodiging
We nodigen je van harte uit om op 24 of 25 mei een bezoek te brengen aan het Evoluon en je te laten inspireren. Vanuit de beursorganisatie ontvangen sowieso alle musea in Nederland en Vlaanderen een uitnodiging: beide landen tellen ruim 2000 musea waar in totaal al gauw 25.000 mensen werken. De vakdagen zijn dus bij uitstek een mooie gelegenheid om er je relaties te ontmoeten en je netwerk uit te breiden. Erg leuk als je daarbij ook een bezoekje aan onze stand brengt: kunnen we weer eens even bijpraten!
Laat via info@hwva.nl even weten of je wilt langskomen, dan sturen we je per post een vrije entreekaart toe.

Locatie en tijden
Evoluon | Noord Brabantlaan 1A | 5652 LA Eindhoven. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid. De beurs is op beide dagen geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Tot ziens in Eindhoven! 
donderdag 24 maart 2016
Tweede reeks exhibits voor Castellum
Vorig jaar zomer leverden we de eerste fase van Cultuurpark Castellum in Leidsche Rijn bij Utrecht op. Inmiddels zijn we druk met het uitdokteren van de technische ontwerpen voor fase twee; een rijkgeschakeerde reeks van bijzondere exhibits. Wederom een prachtig ontwerp van Pronk Studio!

In deze tweede fase van het project staat het veranderende landschap vanuit allerlei invalshoeken centraal. Via een archeologiemeubel dat aardlagen visualiseert en via een 15 meter lange tijdlijn in een wandmeubel (bestaande uit 141 geschakeerde bakjes) wordt 3000 jaar Leidsche Rijn geopenbaard. In een metershoge ‘fuik’ zie je in 360 graden het veranderende landschap via projectie aan je voorbijtrekken: van prehistorische boerderij tot vinexwijk. Eye catcher binnen deze reeks van exhibits is een archipel van zeven eilanden. Elk eilandje toont een periode en bevat bij dat tijdvak behorende blikvangers, die via alle mogelijke (multimediale) vormen over de bühne worden gebracht. Zo beleef je in een levensgrote pepper’s ghost-projectie de avonturen van een boerenzoon die transformeert tot wereldburger.
Noemenswaardig is dat we een exhibit (een hoekvitrinewand) in samenwerking met Stichting Bouwloods realiseren. Utrechters met afstand tot de arbeidsmarkt doen zodoende vakkennis op en dragen hun steentje bij aan dit bijzondere cultuurpark.
Zie hier wat plaatjes van wat we in de eerste fase van dit project realiseerden voor Castellum. 
donderdag 24 maart 2016
Losse schatten met liefde geëxposeerd
De vitrines die we maakten voor het Dordrechts Museum doen denken aan een chique warenhuis; door de manier waarop ze gepositioneerd zijn, vormen ze samen een stadse zuilengalerij.

De vitrines zijn onderdeel van de tentoonstelling 'Uit liefde voor de stad', samengesteld door hoogleraar Peter Hecht. In de expositie worden drie verschillende stedelijke collecties getoond in hun onderlinge samenhang. Objecten uit De Lakenhal, de collectie van de gemeente Deventer en de kunstcollectie van het Dordrechts Museum vertellen náást en mét elkaar over het belang van de collecties voor de verschillende steden. Te zien is een verzameling losse schatten met elk een eigen verhaal.
XPEX ontwierp de vitrines en gaf ze hun frisse kleur en vorm om zo het stedelijke en gevarieerde karakter van deze tentoonstelling te benadrukken. 
donderdag 24 maart 2016
Kinderen proppen in een fietshangar?
Alles kan in de BZT-show: in een cabrio door de autowasstraat, hangen aan een bloemetjesgordijn of zingen met je favoriete zanger.

De BZT-show (afgeleid van Bloed, Zweet en Tranen) is al tien jaar een lekker chaotisch programma, waarin de meest uiteenlopende wensen van kinderen worden vervuld. Je kunt het zo gek niet bedenken: alles kan! 'Proppen' is een vast onderdeel van de show, waarbij de jongens het opnemen tegen de meisjes, en andersom. Of het nu een winkelwagentje is of een pasfotohokje, vol enthousiasme gaan ze de prop-strijd met elkaar aan.
In de uitzending van zaterdag 26 maart jl. zagen we hoeveel kinderen zich in een fietshangar wisten te wurmen.
In het 'gewone leven' is de hangar een ideale stallingsplek voor vijf fietsen. Deze design-klassieker is in 1993 bedacht door industrieel ontwerper Jelle Zijlstra en destijds door Heijmerink Wagemakers ontwikkeld. Sindsdien wordt de hangar door ons geproduceerd en geleverd. 
maandag 21 maart 2016
Op safari in de polder gecombineerd met techniek
De afgelopen maanden heeft het bezoekerscentrum Stoomgemaal Arkemheen te Nijkerk een grondige opknapbeurt gekregen. Daarbij is uitgegaan van een geïntegreerd concept waarbij de dimensies waterbeheer, cultuurhistorie & techniek, natuur & landbouw gezamenlijk beleefd kunnen worden.

Het ontwerp van MOVARO bevat interactie én nieuwe media waarmee veelzijdige achtergrondinformatie wordt gegeven. Een bezoekerscentrum dat zowel voor jong als oud boeiend is!
Heijmerink Wagemakers zorgde voor de engineering en bouw van de interactives. We realiseerden een uitgebreide weetjeswand die mooie plaatjes en interessante feiten bevat over de polder Arkemheen en van het naast het informatiecentrum gelegen stoomgemaal.
Ook kunnen bezoekers via een interactief meubel de werking van het stoomgemaal van begin tot eind leren kennen. Met een druk op de knop wordt via led-lichtjes getoond uit welke onderdelen het stoomgemaal bestaat en wat de werking ervan is. Zo ontdek je dat een stoomgemaal een knap staaltje techniek bevat.
Met ingang van tweede paasdag is het bezoekerscentrum bij het stoomgemaal weer open voor publiek.