donderdag 17 maart 2016
Beeldbepalende verblijfplaatsen
Utrecht bouwt in het stationsgebied aan de toekomst van de stad. Kunst in de openbare ruimte levert een essentiële bijdrage aan de uitstraling en identiteit van dit gebied.

Daarom hebben de gemeente Utrecht en de Stichting Kunst in het Stationsgebied de ambitie om enkele beeldbepalende kunstwerken tot stand te brengen. Aan deze permanente kunstwerken gaat een programma van tijdelijke kunstinstallaties, performances, filmavonden, geluid- en videowerken en ontdekkingstochten vooraf.
Eén van de te realiseren objecten  is afkomstig van beeldend kunstenaar Gabriël Lester en Martine Vledder (Polylester). Het ontwerp Aura Utrecht is een soort stadspodium. Het bestaat uit een driepotige sculptuur, waaraan per poot een enorme cilinder hangt. De cilinder krijgt zijn vorm dankzij een gordijn van doorzichtige lamellen. De drie cilinders die in diameter van elkaar verschillen, bieden passanten de mogelijkheid om in de ruimte van het uitgestrekte stationsgebied toch een ‘binnenbeleving’ te kunnen hebben, zonder daarbij het zicht op ‘buiten’ te verliezen.
Heijmerink Wagemakers verzorgt het projectmanagement, de engineering en bouw van het kunstobject. In juni wordt het opgeleverd op het Stadsplateau (Stationsplein West), voor het nieuwe stadskantoor.