donderdag 2 juni 2016
Canon van Nederland: tijdvakken als filmsets
Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem opent – in nauwe samenwerking met het Rijksmuseum Amsterdam – zomer 2017 de permanente tentoonstelling ‘Canon van Nederland’, waarin de totale geschiedenis van ons land in beeld zal worden gebracht.

Het wordt een expositie van hunebed tot heden. In tien tijdvakken ervaar je de Nederlandse geschiedenis via een reeks van minitentoonstellingen, waarin verhalen worden verteld die voelen als een filmset. Historische objecten (voornamelijk afkomstig uit het Rijks) worden gecombineerd met veel interactie, zoals schrijven in Middeleeuws handschrift of virtueel een kist zilver opduiken uit een VOC-wrak. Er zullen animaties van het veranderende Nederlandse landschap te zien zijn en ook wordt het totaal van 50 canons samengebracht op een interactief scherm met een lengte van 18 meter.
XPEX voert de art direction over de gehele tentoonstellingspresentatie. Kossmann.dejong zorgde voor het ruimtelijk ontwerp, Heijmerink Wagemakers gaat het komende jaar aan de slag met de ontwikkeling en realisatie daarvan. Krijg alvast een indruk via de trailer.
Wie niet wil wachten tot volgend jaar kan al voorproefjes zien in een aantal historische buitengebouwen van het Openluchtmuseum. Van Karel de Grote tot Gerrit Rietveld: iedereen krijgt een plekje in de buitenlucht!