maandag 4 juli 2016
Aura Utrecht
Begin juli is Aura Utrecht van beeldend kunstenaarscollectief Polylester (Gabriël Lester en Martine Vledder) 'onthuld’. Een paar maanden geleden kondigden we de komst van dit beeldbepalende object in het Stationsgebied van Utrecht al aan.

Aura Utrecht bestaat uit een driepotige stellage, waaraan per poot een enorme cilinder hangt, die zijn vorm krijgt dankzij een gordijn van doorzichtige lamellen. De drie cilinders  die in diameter van elkaar verschillen, bieden passanten de mogelijkheid om in de ruimte van het uitgestrekte stationsgebied toch een soort ‘binnenbeleving’ te hebben, zonder daarbij het zicht op ‘buiten’ te verliezen. Overdag kleurt de zon de lamellen als een hedendaagse versie van een glas-in-lood-venster. ’s Avonds wordt het werk van bovenaf verlicht, waardoor de cilinders van kleur veranderen.
Utrecht bouwt in het Stationsgebied aan zijn toekomst. Omdat kunst bijdraagt aan de uitstraling en identiteit van de openbare ruimte, brengen de gemeente en de Stichting Kunst hier enkele grootse kunstwerken tot stand. Aan deze permanente objecten gaat een programma van tijdelijke kunstinstallaties, performances, filmavonden, geluid- en videowerken en ontdekkingstochten vooraf.
Heijmerink Wagemakers verzorgde in nauwe samenwerking met Polylester het projectmanagement en begeleidde de productie en montage van Aura Utrecht.