donderdag 29 september 2016
Veel te beleven in Cultuurpark Castellum
In de zomer van 2015 leverden we het eerste tentoonstellingsdeel bij Cultuurpark Castellum in Leidsche Rijn bij Utrecht op. Dit jaar hebben we ons ontfermd over fase twee; een rijkgeschakeerde reeks van bijzondere exhibits.

In deze tweede fase van het project staat het veranderende landschap vanuit allerlei invalshoeken centraal. Via een archeologiemeubel dat aardlagen visualiseert en via een 15 meter lange tijdlijn in een wandmeubel (bestaande uit 141 geschakeerde bakjes) wordt 3000 jaar Leidsche Rijn geopenbaard. In een metershoge ‘fuik’ zie je in 360 graden het veranderende landschap via projectie aan je voorbijtrekken: van prehistorische boerderij tot vinexwijk. Eye catcher binnen deze reeks van exhibits is een archipel van zeven eilanden. Elk eilandje toont een periode en bevat bij dat tijdvak behorende blikvangers, die via alle mogelijke (multimediale) vormen over de bühne worden gebracht. Zo beleef je in een levensgrote pepper’s ghost-projectie de avonturen van een boerenzoon die transformeert tot wereldburger.
Wederom een rijkgeschakeerd en oogstrelend ontwerp van Pronk en Podium! Noemenswaardig is dat we een exhibit (een hoekvitrinewand) in samenwerking met Stichting Bouwloods realiseerden. Utrechters met afstand tot de arbeidsmarkt deden zodoende vakkennis op en droegen hun steentje bij aan het cultuurpark.
Lees hier de lovende recensie uit NRC Weekend van 8-9 oktober 2016: "Scherven krijgen stem in verhaal over 3000 jaar lang dagelijks leven".


© Mike Bink