donderdag 11 mei 2017
Musea Zutphen vanaf 13 mei open voor publiek!
Voormalig stadspaleis Hof van Heeckeren is de nieuwe huisvesting voor het Stedelijk Museum Zutphen, Museum Henriette Polak en de archeologische dienst. Geschiedenis, cultuur, beeldende kunst én actualiteit voortaan samen onder één dak!

De kelder en  begane grond van het monumentale Hof van Heeckeren zijn gevuld met de verhalen over het rijke verleden van Zutphen. Van Vikingbelevenis en Middeleeuwse topstukken tot aan de recente geschiedenis. De eerste etage is volledig gewijd aan de prachtige kunstcollectie van Museum Henriette Polak met werk van onder anderen Kees Verwey, Charlotte van Pallandt, Wim Oepts en Arie Schippers.

Heijmerink Wagemakers kreeg de design- en build-opdracht voor de complete tentoonstellingsinrichting van de fuserende musea in Zutphen. De pitch gingen we aan in samenwerking met ontwerpbureau Pronk.
Onze projectmanager Maan het Lam: "De totstandkoming van het nieuwe museum is een pittige uitdaging geweest voor alle betrokken partijen. Twee musea moesten zowel organisatorisch als qua presentatie samenkomen. Voor Pronk uitdagend om een vernieuwend concept neer te zetten, waarin beide collecties tot hun recht komen. De twee musea kregen bovendien een nieuwe, gezamenlijke identiteit/huisstijl.
Voor ons een uitdaging om alle gelederen te sluiten en binnen het bouwteam de lijnen kort te houden. Daarbij alle wensen te realiseren binnen planning, budget én natuurlijk met kwaliteit. Als je bovendien bedenkt dat in het ontwerp voor de kelder tien ton staal is verwerkt, kun je je voorstellen dat ook de realisatie voor ons behoorlijk uitdagend was!".

De feestelijke, besloten opening is op 12 mei 2017 met ondermeer een toespraak door Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum. Vanaf 13 mei zijn gebouw en collecties te bewonderen door het publiek!