woensdag 5 juli 2017
Grootste Museum van Nederland opent de deuren
Vanaf 6 juli zijn elf kerken en twee synagogen in Nederland een dag vaker open, aangepast aan meer bezoekers en toegerust met een speciale audiotour. Het Utrechtse Museum Catharijneconvent is de initiatiefnemer.

Doel van het project is dubbel: meer bekendheid van kerkinterieurs en een betere toegankelijkheid ervan. Op grootstemuseum.nl is te lezen om welke synagogen en kerken het gaat. Daaronder vier kerkjes in Groningen, de Cenakelkerk van de Heilig Landstichting, de Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara in Oudenbosch en de synagoge van Enschede.
Het idee voor het Grootste Museum van Nederland ontstond nadat Museum Catharijneconvent in 2016 het boek Kerkinterieurs in Nederland had gepubliceerd, waarin honderd beeldbepalende kerkinterieurs worden belicht. In het buitenland vind je het normaal dat je een kerk binnenloopt. Maar in je eigen land denk je er niet eens aan. Of je wilt het wel doen – en staat dan voor een gesloten deur.

Heijmerink Wagemakers kreeg van Museum Catharijneconvent de design & build-opdracht om de entreegebieden van de elf bij het project betrokken kerken een uniforme uitstraling te geven. Omdat elke kerk een andere entreezone heeft, betekende ‘uniformiteit’ ook elf keer maatwerk. We ontwikkelden en bouwden onder meer multifunctionele inrichtingselementen, zoals inklapbare, verrijdbare balies met uitgiftepunten voor de audiotours.
Loop deze zomer eens een kerk binnen en ontdek de verborgen schatten!