vrijdag 24 november 2017
Fietshangars richting Rotterdam
Deze week gingen weer vijftien Fietshangars de weg op. Bestemming: Rotterdam. Naast ons specialistische maatwerk voor musea, merken en andere opdrachtgevers, produceert en distribueert ons bedrijf al ruim 20 jaar deze unieke fietsenstalling die (inbraak-proof!) ruimte biedt voor vijf fietsen.

Na het plaatsen van twee prototypes voor een pilot in Utrecht (rond 1995) - bleek hoe betrouwbaar het ontwerp is. Dat maakte dat de Fietshangar eind jaren '90 al snel furore maakte. In de gemeente Rotterdam kwam de vraag vanuit de bewoners op gang. Actiegroep Het Nieuwe Westen nam het initiatief om zes Fietshangars te laten plaatsen in de Rochussenstraat en de Breitnerstraat. Ze staan er nog steeds. De gemeente schafte ze aan en verhuurde de fietsplaatsen aan bewoners. Sindsdien is deze aanpak volledig ingeburgerd en staan er alleen al in Rotterdam circa 800 Fietshangars.
Na Rotterdam volgden Amstelveen, Amsterdam, Nijmegen, Sittard, Schiedam, Utrecht, Vlaardingen, Woerden en - over de grens - België, Duitsland, Tsjechië en Engeland.

De Fietshangar werd in 1994 bedacht door industrieel ontwerper Jelle Zijlstra. Heijmerink Wagemakers heeft in die tijd het ontwerp tot in detail geëngineerd en geoptimaliseerd. In 2010 hebben we het design nog verder verfijnd en kan de hangar flatpack worden vervoerd om ter plaatse geassembleerd te worden.
In ‘Dutch Design van de 20ste eeuw’ heeft de fietstrommel een officiële plek verworven tussen 350 andere, vermaarde objecten, die in de vorige eeuw het gezicht van Nederland mee bepaalden. De Fietshangar doet dat ook in de 21ste eeuw onverminderd!