maandag 29 januari 2018
Activeitenruimtes Prinses Maxima Centrum
Van het Prinses Maxima Centrum (PMC) Utrecht en ontwerpbureau MMEK’ kregen we de mooie opdracht om de door MMEK’ ontworpen ‘activiteitenruimtes’ voor het PMC verder uit te ontwikkelen en realiseren. Het PMC is een nieuw kinderziekenhuis waar vanaf mei 2018 de meest complexe zorg voor kinderen met kanker zal gaan plaatsvinden.

Hoofddoel van de ABO-ruimtes (ABO staat voor ‘algemeen bewegingsoppervlak’) in het PMC is om de toekomstige, jonge patiënten uit te nodigen tot activiteit: beweging draagt immers bij aan een beter en sneller herstel. Het zijn plekken waar kinderen van elke leeftijd kunnen spelen, bewegen, ontdekken, leren én ontmoeten.
MMEK’ is al enkele jaren betrokken bij het vertalen van de ontwikkelingsgerichte zorg binnen het PMC naar een concreet concept. Hun ontwerp voor het totale interieur en de meer specifieke ABO-ruimtes is inmiddels een feit; rijk geschakeerd, speels, voorzien van meer dan veertig exhibits en zodoende erg uitdagend!
Het spelaanbod bestaat uit allerlei objecten, variërend van een mechatronisch bedienbare bouwkraan tot een balancerende toren van Pisa. Van klauterplekken tot chill-banken, die zijn voorzien van een grote diversiteit aan digitale snufjes.
Naast deze speelruimtes die voor alle patiënten toegankelijk zijn, is er het Science Discovery Center. Hier krijgen kinderen - onder begeleiding van een pedagogisch medewerker en voorafgaand aan de behandelingen die zij moeten ondergaan - spelenderwijs een beeld van hun ziekte en wat daartegen te doen is. In een lab-omgeving kunnen zij zelf allerlei proefjes doen en er staat ‘dummy’-behandelapparatuur, zoals bijvoorbeeld een MRI-scan. Hierin kunnen zij laagdrempelig ervaren hoe het is om straks in een echte scan te liggen.

Met name de speciale doelgroep maakt dit project voor ons heel bijzonder; de betrokkenheid bij de wereld van deze kwetsbare kinderen én de bijbehorende voorwaarde dat alles wat we er gaan realiseren aan een strak programma van eisen moet voldoen. Hygiëne staat voorop; de kinderen zijn buitengewoon vatbaar  voor bacteriën. Bij de uitwerking van het technisch ontwerp ging onze aandacht daarom – nóg nadrukkelijker dan anders – uit naar de perfecte vorm en materiaalkeuze. Objecten hebben zo min mogelijk randjes en de oppervlakken zijn zo glad mogelijk; alles moet immers makkelijk te desinfecteren zijn.
De intensieve design-sessies met MMEK’ hebben we eind november 2017 afgerond, waarna we aan de slag gingen met de technische uitwerking van alle objecten. Inmiddels zijn we drukdoende met de productie. In mei is alles klaar en kunnen de kinderen er in het ziekenhuis mee aan de slag!