dinsdag 24 april 2018
Vitrine van 60 meter lang voor eindeloos wandkleed
In Batavialand te Lelystad wordt in juni ‘de Flevowand’ onthuld: een borduurwerk met een lengte van 60 meter en een hoogte van 50 cm. Het unieke wandkleed vertelt de complete ontstaansgeschiedenis van Flevoland en het voormalig Zuiderzeegebied.

De initiatiefneemster liet zich inspireren door het wereldberoemde borduurwerk Tapijt van Bayeux. Historisch gezien is er materiaal genoeg: de geschiedenis van de omgeving van Biddinghuizen begint al 200.000 jaar voor de jaartelling. Voordat je dan in de 21e eeuw bent, kun je méters borduren.
Dus begon een aantal dames in Biddinghuizen in 2005 met het borduren van de Flevowand. De laatste steek wordt op 14 juni van dit jaar gezet. Precies 100 jaar nadat de Zuiderzeewet in werking trad. Het immense wandkleed laat de geschiedenis van Flevoland zien, van de ijstijd tot de aanleg van de Marker Wadden. Deze eilanden zijn een vervolg op het Zuiderzeeproject. Het borduurwerk eindigt met een aantal losse draden; de geschiedenis gaat immers door.

Batavialand en ontwerper XPEX gaven Heijmerink Wagemakers de uitdagende opdracht voor de engineering en realisatie van de ruim 60 meter lange, geklimatiseerde vitrine, waarin het tapijt zal worden opgehangen. De Flevowand zal in Batavialand worden omgeven door interactieve presentaties. Deze refereren aan de afgebeelde gebeurtenissen op het doek en leggen een verbinding naar objecten uit de collectie van Batavialand.