donderdag 7 juni 2018
Prinses Máxima Centrum
Eindelijk was het dan zover. Koningin Máxima opende in juni het PMC; hét ziekenhuis voor kinderoncologie. Hier vindt alle zorg en research plaats op het gebied van kinderkanker. Heijmerink Wagemakers ontwikkelde en bouwde er tientallen speel- en ontwikkelplekken.

In het Prinses Máxima Centrum te Utrecht wordt gestreefd naar 100% genezing van kinderen met kanker. Ernstig zieke kinderen verblijven vaak maanden en soms nog veel langer in het ziekenhuis. Daarom is het belangrijk dat de jonge patiënten zich tijdens hun verblijf kunnen blijven ontwikkelen. Wat je in normale ziekenhuizen ziet, is één plek waar iets is om te spelen. In het PMC doen ze aan 'ontwikkelingsgerichte zorg'. Overal door het centrum verspreid zijn grote, iconische spelelementen (een levensgroot Tetris-spel!) en bijzondere ruimtes die het aantrekkelijk maken je kamer uit te komen (als het kan). Zo ontmoet je andere kinderen met wie je kunt spelen, leren of chillen. 
Je vindt er ondermeer een bouwplaats met huizenhoge bouwkraan, een tienerlounge, bibliotheek, musiekstudio en theater. In de ontdekplek wordt ingespeeld op de leergierigheid van kinderen. Met behulp van spellen, microscopen, proefjes en een quiz komen zij van alles te weten over hun ziekte en wat er wordt gedaan om hen beter te maken.

In nauwe samenwerking met ontwerper MMEK was het een erg bijzonder project voor Heijmerink Wagemakers. We zijn er reuzetrots op dat we onze deskundigheid mochten inzetten en zodoende hebben kunnen bijdragen aan een aantrekkelijker ziekenhuisverblijf voor deze kinderen!