dinsdag 20 november 2018
Nieuwe experience: Huis van Weldadigheid
De provincie Drenthe krijgt met belevingscentrum Huis van Weldadigheid te Frederiksoord een nieuw museum van provinciaal belang. Hier ga je alles ervaren en te weten komen over de geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid (genomineerd voor de werelderfgoedlijst 2019) en hun invloed op onze hedendaagse samenleving.

Heijmerink Wagemakers heeft de uitdagende design & build-opdracht om - in co-creatie met Studio Pronk, Shosho, IJsfontein, Semmika en het team van het Huis van Weldadigheid – de experience te gaan ontwikkelen en realiseren. De opening is naar verwachting in mei 2019. Onze opdrachtgever is Stichting Koloniecentrum Frederiksoord.

De Koloniën van Weldadigheid werden 200 jaar geleden gesticht ter bestrijding van armoede.
Via landontginning en continue verbeteringen in de landbouwmethodieken kregen armen uitzicht op een beter leven. De Koloniën waren vooruitstrevend in hun sociale maatregelen en helemaal zelfvoorzienend, wat uitzonderlijk was. Ze laten het geloof in de maakbaarheid van de mens en de samenleving zien.
In het schetsontwerp van Pronk vormt de multimedia experience ‘De Proefkolonie; een experiment van weldadigheid’ de publiekstrekker, gevolgd door de interactieve postshow ‘Weldoen toen, Weldoen nu’. Bezoekers gaan ervaren wat weldadigheid is, waarom het nodig was en waarom het nog steeds relevant is.